Google: Zacieraj ślady danych – tak to działa

Martwisz się o wszystkie dane, które Google przechowuje na Twój temat? Pokażemy Ci, jak posprzątać.

Reklama

Google to NAJLEPSZA wyszukiwarka w sieci. Wielu internautów prawdopodobnie nie zna nikogo innego. Problem polega na tym, że Google pamięta wszystko, co robisz, zwłaszcza jeśli masz już konto Google. Na przykład konto Google jest w dużej mierze niezbędne, jeśli chcesz korzystać z telefonu komórkowego z Androidem ze wszystkimi funkcjami lub po prostu korzystać z jednej z usług, takich jak Googlemail. Zaraz po zalogowaniu Google może przypisać do Ciebie Twoje dane – i zapamiętać wszystko, co robisz w Internecie za pośrednictwem Google. To oczywiste, że niekoniecznie ma to sens. Pokażemy Ci, jak usunąć dane.

Uwaga: Google przyjmuje teraz swoich użytkowników i automatycznie usuwa Twoją lokalizację oraz historię sieci i aplikacji dla nowych użytkowników po 18 miesiącach. Funkcja została domyślnie aktywowana od 24 czerwca 2020 roku. Czy masz już konto Google? Następnie możesz aktywować automatyczny proces usuwania aktywności starszych niż 3 lub 18 miesięcy. Wyjaśnimy tutaj, jak usunąć historię wyszukiwania Google. Jeśli jednak chcesz indywidualnie zamazać swoje zapytania wyszukiwania i ślady danych, powinieneś postępować zgodnie z naszymi instrukcjami.

Zacieranie śladu danych w Google – tak to działa
1. Przejdź do dziennika aktywności wyszukiwania Google:
Dziennik aktywności Google
Aby uzyskać dostęp do dziennika aktywności Google i wyświetlić go , przejdź na stronę https://myactivity.google.com/ . Wprowadź adres URL w dowolnej przeglądarce internetowej i naciśnij [ Enter ].
2. Zaloguj się:
Logowanie do Google
Jeśli nie jesteś jeszcze zalogowany, Google poprosi Cię o zalogowanie . Kliknij „ Zaloguj się ”, a następnie wprowadź nazwę użytkownika konta Google (swój adres e-mail Google). Kliknij „ Dalej ” i wprowadź hasło w poniższym polu . Po kliknięciu „ Dalej ” jesteś zalogowany do dziennika aktywności Google.
3. Wyświetl dziennik aktywności Google:
Aktivitätsprotokoll
Google pokazuje teraz dziennik aktywności: możesz zobaczyć wszystko, co zrobiłeś za pomocą usług Google , które strony odwiedziłeś i jakie zapytania wyszukiwałeś. Google nie porządkuje całości według daty, ale według strony internetowej i czasu, co oznacza, że ​​wyszukiwania są bardzo przejrzyście ustrukturyzowane. Dzięki temu późniejsze usunięcie niektórych danych jest stosunkowo łatwe.
4. Usuń wpisy z dziennika aktywności Google:
usuń posty
Jeśli chcesz teraz usunąć pojedyncze bloki , musisz kliknąć trzy kropki w prawym górnym rogu wpisu . Tutaj możesz przyjrzeć się szczegółowo blokowi aktywności lub po prostu go usunąć. Kliknij „ Usuń ”, aby usunąć wpis.
5. Potwierdź usunięcie:
Potwierdź usunięcie
Abyś nie korzystał z usunięcia niedbale, Google zapyta teraz ponownie, czy naprawdę chcesz usunąć wpis w dzienniku aktywności. Ponownym kliknięciem „ Usuń ” potwierdzasz usunięcie wpisów – są one teraz trwale usunięte.
6. Usuń określoną treść:
Widok pojedynczy
Jeśli nie jesteś w blokach, ale wpisy dziennika wyszukiwania usuwane są indywidualnie , należy pozostawić w oknie Dziennika aktywności opcję „kliknij widok szczegółowy ”. Wszystkie wyszukiwania są tutaj wymienione chronologicznie. Możesz je tutaj usunąć w taki sam sposób jak klocki, klikając trzy kropki i wybierając „ Usuń ”. Następnie musisz ponownie potwierdzić usunięcie, jak w kroku 5.
7. Wyczyść dzienniki aktywności z Google Maps:
Usuń Mapy Google
Niestety Google śledzi nie tylko zapytania wyszukiwania, ale także informacje ze wszystkich innych usług. Przede wszystkim smartfony z Androidem i aplikacja Mapy to prawdziwe dane przesyłane do innych systemów, ponieważ pamiętają dane o lokalizacji . Informacje można usunąć, klikając „ Inne działania Google ” i wybierając „ Wyświetl oś czasu ”. Znajdziesz tam element „ Zarządzaj historią lokalizacji ”, w którym możesz usuwać lokalizacje, które śledził Google. Przy okazji, warto dezaktywować funkcję : Otwórz stronę https://myaccount.google.com/u/1/activitycontrols/location?hl=dei zaloguj się tutaj, jeśli to konieczne. Następnie ustaw przełącznik „ Historia lokalizacji ” w pozycji „ Wył .”. Google zapyta, czy chcesz wstrzymać historię lokalizacji. Potwierdź to przyciskiem „ Wstrzymaj ”.
8. Wyświetl i usuń inne dzienniki Google:
Google-Protokolle
Oprócz zapytań wyszukiwania i śledzenia lokalizacji Google przechowuje całą gamę innych informacji przesyłanych ze smartfona lub przeglądarki, w tym informacje o urządzeniu, historię wyszukiwania muzyki w Google Play, wpisy na YouTube i tak dalej. Możesz wyświetlić te dzienniki aktywności w dowolnym momencie na https://myactivity.google.com/more-activity i w razie potrzeby je usunąć.
9. Usuń całą aktywność z dziennika Google:
alle Aktivitäten löschen
Oczywiście możesz też usunąć wszystkie działania na raz . Dzięki temu opróżnisz historię wyszukiwania Google, że tak powiem. Aby to zrobić, kliknij „ Usuń aktywności po ” w oknie dziennika aktywności po lewej stronie . W następnym oknie pod „ Usuń według daty ” wybierz „ Do tej pory łącznie ” z pola wyboru . Wybierz również ” wszystkie produkty “. Następnie kliknij „ Usuń ” i potwierdź usunięcie, jak w kroku piątym, ponownie klikając „ Usuń ”.
10. Ustaw Google na mniej śledzenia:
weniger Google-Aktivitäten
Po usunięciu wszystkiego należy ustawić Google tak, aby jak najmniej aktywności – czyli danych – było archiwizowanych. Aby to zrobić, otwórz stronę https://myaccount.google.com/activitycontrols i zaloguj się, jeśli to konieczne. Tutaj znajdziesz kilka przełączników, które nieco zmniejszą głód danych Google : na przykład wyłącz opcję „ Aktywność w internecie i aplikacjach ”, aby zatrzymać zapisywanie zapytań. Możesz pozostawić włączony przełącznik „ Informacje o urządzeniu ”, ponieważ spowoduje to zapisanie kontaktów, kalendarzy i tym podobnych w chmurze.
W tym przewodniku wyjaśniamy, jak możesz usunąć wpisy Google.

To wszystko: po wykonaniu tych 10 kroków Twój system Google będzie przechowywać znacznie mniej danych. Jak już wspomniałem, w każdej chwili możesz przeglądać dane i usuwać je ręcznie, co znacznie ułatwia sprawę. Nawiasem mówiąc, niezalogowani użytkownicy mogą łatwo usunąć wszystkie informacje, opróżniając pamięć podręczną przeglądarki : w najlepszym przypadku Google zapisuje tutaj pliki cookie, które umożliwiają rozpoznawanie.

Was this helpful?

0 / 0

Dodaj komentarz 0

Your email address will not be published. Required fields are marked *