Czyszczenie systemu windows 7

Pomożemy Ci wykonać kopię zapasową plików i usunąć wszystko przed rozstaniem się z komputerem.Ostatnia aktualizacja: 20 lutego 2019 r. – 11.50

Jeśli aktualizujesz komputer, świetnym sposobem na zarobienie trochę dodatkowej gotówki może być sprzedaż starej maszyny. Nawet jeśli jest trochę zepsuty, producenci sprzętu domowego na stronach takich jak eBay chętnie kupią twój stary zestaw i użyją części zamiennych.

Zanim cokolwiek zrobisz, z pewnością będziesz chciał usunąć wszystkie cenne pliki, takie jak muzyka, filmy, zdjęcia i dokumenty osobiste. Ale co najważniejsze, upewnij się, że następny właściciel nie będzie w stanie odzyskać żadnych plików osobistych. Aby to zrobić, należy bezpiecznie wyczyścić komputer lub laptop, wykonując czynności przedstawione w filmie i przewodniku poniżej, aby uzyskać więcej. Te instrukcje dotyczą tylko systemu Windows 7.

Zamiast tego chcesz wyczyścić komputer za pomocą systemu Windows 10? Kliknij tutaj.

Krok 1: Utwórz kopię zapasową

Utwórz kopię zapasową wszystkiego, co chcesz zachować do wykorzystania w przyszłości. Do przechowywania rzeczy będziesz musiał użyć zewnętrznego dysku twardego lub serwera.

Najpierw musisz ustalić, ile miejsca potrzebujesz. Zakładając, że wszystko jest przechowywane na tym samym dysku (zwykle dysku „C” na komputerze z systemem Windows), kliknij prawym przyciskiem myszy ikonę dysku, aby zobaczyć, ile GB jest używanych.

Najlepszym sposobem wykonania kopii zapasowej plików jest przeniesienie ich zbiorczo na czysty dysk DVD lub USB. Aby mieć pewność, że nie stracisz swoich zdjęć i innych cennych plików, zaleca się, aby robić to regularnie.

Aby wykonać kopię zapasową plików, po prostu włóż urządzenie kopii zapasowej i przeciągnij na niego pliki. Spowoduje to utworzenie kopii na urządzeniu kopii zapasowej.

Przesyłanie plików

Krok 2: Ile miejsca?

Podłącz dysk, którego będziesz używać do tworzenia kopii zapasowych przez port USB lub FireWire i sprawdź, czy jest na nim wystarczająco dużo miejsca, aby przechowywać wszystko.

Gdy jego ikona pojawi się w obszarze Mój komputer, kliknij go prawym przyciskiem myszy, aby zobaczyć, ile ma dostępnego miejsca.

Dla wygody możesz zamiast tego wykonać kopię zapasową online. BT Cloud jest dostępna wyłącznie bezpłatnie dla wszystkich naszych klientów BT Broadband. W zależności od pakietu szerokopasmowego otrzymasz 10 GB, 200 GB lub 1000 GB bezpłatnie. 

[Czytaj więcej: Co to jest BT Cloud i czy jest bezpieczny?]

Krok 3: Usuń zrzut ekranu programów

Krok 3: Usuń programy

Uporządkuj licencje na oprogramowanie dla programów, których chcesz nadal używać na nowym komputerze.

Idealnie, będziesz przechowywać dyski instalacyjne w bezpiecznym miejscu i możesz po prostu zainstalować oprogramowanie na nowym komputerze lub laptopie. Może być konieczne skontaktowanie się z dostawcą oprogramowania w celu poinformowania go, że chcesz przenieść licencję. Sprawdź na ich stronie internetowej, jak to zrobić.

Odinstaluj pozostałe programy na komputerze w Panelu sterowania , Programy , Odinstaluj program .

Krok 4: Usuń zrzut ekranu

Krok 4: Usuń!

Teraz możesz usunąć zawartość dysku twardego. Przeciągnij wszystko z folderu Dokumenty, Obrazy i Muzyka do Kosza, a następnie kliknij Kosz prawym przyciskiem myszy, aby usunąć jego zawartość.

Samo to nie spowoduje całkowitego usunięcia zawartości komputera, ale przyspieszy proces bezpiecznego usuwania. W tym celu wypróbuj bezpłatne narzędzie Gumka  – kilkakrotnie zastępuje usunięte pliki, więc nie można ich odzyskać.

Zainstaluj oprogramowanie Gumka i wybierz pliki i foldery, które chcesz trwale usunąć. Uwaga: jest to czasochłonny proces. Pamiętaj, aby powtórzyć proces wymazywania plików na wszystkich kontach użytkowników na komputerze.

Krok 5: Wyczyść zrzut ekranu

Krok 5: Oczyść

Jako alternatywę dla Eraser – i aby upewnić się, że na komputerze nie ma wirusów ani programów szpiegujących – usuń zawartość za pomocą DBAN . Spowoduje to całkowite usunięcie wszystkiego na komputerze, dzięki czemu nowy właściciel ma komputer „jak nowy”.

Pobierz DBAN i skopiuj go na dysk DVD. Ważne jest, aby najpierw nie rozpakować pliku na komputerze.

Uruchom ponownie komputer z zainstalowanym dyskiem DVD i pozwól DBAN wyczyścić zawartość komputera.

Krok 6: Wykonaj kopię zapasową zrzutu ekranu

Krok 6: Ponowna instalacja

Tak długo, jak masz oryginalny dysk systemu operacyjnego Windows i numer seryjny, zalecamy ponowną instalację systemu Windows, aby nowy właściciel miał nowy komputer.

Przejdź do Panelu sterowania , wpisz „zainstaluj ponownie system Windows”, a następnie w menu Odzyskiwanie wybierz Zaawansowane metody odzyskiwania , a następnie kliknij opcję Zainstaluj ponownie system Windows . Najpierw pojawi się monit o utworzenie kopii zapasowej komputera.

Krok 7: Wyloguj się

Krok 7: Wyczyść pliki cookie i wyloguj się

Jeśli nie będziesz ponownie instalować systemu Windows przed przekazaniem na komputer, upewnij się, że usunąłeś historię przeglądania i wyczyściłeś pliki cookie. Warto również upewnić się, że hasła do kont e-mail nie zostały zapisane.

Przejdź do swojego konta poczty internetowej, Facebooka i innych stron, na których regularnie się logujesz i odznacz wszelkie opcje automatycznego logowania.

Twoja przeglądarka internetowa może również mieć ustawienia logowania. Internet Explorer nie. W przeglądarce Firefox w menu Narzędzia , Opcje wybierz opcję Zapisz hasło. W Google Chrome przejdź do menu Ustawienia, kliknij Zaloguj się w Chrome, a następnie Wyloguj się i zaloguj jako inny użytkownik.

Was this helpful?

0 / 0

Dodaj komentarz 0

Your email address will not be published. Required fields are marked *